SEBASTIAN ROCHFORD - KIT DOWNES - A SHORT DIARY

Artiest info
 
facebook
Label :ECM
Distr. : Outhere Distr. Benelux

Alweer een typische ECM cd, verstilde muziek, rustige klanken en genieten van de sfeerrijke geluiden. Het betreft ditmaal het duo Sebastian Rochford op drums en verantwoordelijk voor de composities en Kit Downes op piano. Rochford is ondermeer bekend als mede oprichter van de groep Sons of Kemet, ook was hij leider en componist van de groep Polar Bear, hij speelde bij heel veel groepen en projecten, hij is een nieuwe legende in de Britse jazz, dat geldt ook voor pianist Kit Downes.

Rochford schreef de muziek kort na het overlijden van zijn vader, de dichter Gerard Rochford (1932-2019). Zo ontstond er een achttal min of meer melancholieke muziekstukken die inderdaad een poëtische sfeer oproepen die de luisteraars vast houden in een sfeervolle omgeving. Het is zijn debuut op ECM, het betreft 8 composities die Rochford omschrijft “als een scheppingsdaad met liefde uit behoefte aan troost”. Zowel Sebastian als Kit spelen relatief simpel, heel dicht bij de melodie, het leidt tot intieme muziek, vredig en gevoelvol met veel stiltes.

Het album steekt van wal met het gedragen “This tune your ears will never hear”, een nogal pathetische titel maar wel fraaie muziek die getuigt van Sebastian’s liefde voor zijn vader. Ook het verstilde “Communal Decisions” en het mysterieuse “Night of Quiet” bevatten schaarse pianoklanken zonder een hoorbaar gebruik van het slagwerk. Enig tempo is pas te horen in “Our time is still” met verfijn spel van Kit en zacht geruis van de brushes. Er staan acht composities op A Short Diary, maar om ze allemaal achter elkaar te beluisteren vereist wel de nodige concentratie, het is te eenvormig qua geluidsbeeld, jammer.

Jan van Leersum .